Blog

Klant centraal? Oogkleppen af! (deel 1)

De ‘klant centraal’, ‘authenticiteit’ en social media. Dat zijn de prioriteiten van marketeers in 2012, meldt adviesbureau Berenschot op basis van onderzoek. Klinkt goed, zul je zeggen. Wie verder leest, krabt zich fronsend achter de oren. De marketingprofessionals blijken social media vooral te willen inzetten als zendkanaal. Bovendien blijkt de keuze voor dit middel vaak voort te komen uit behoefte aan kostenbesparing en effectiviteit. Als deze marketeers niet uitkijken, is het effect dat ze realiseren volledig averechts. 

Hoe de marketeers hun social media-inzet precies voor ogen hebben, vermeldt het bericht van Berenschot niet. Wie om zich heen kijkt, komt echter voldoende voorbeelden tegen.

    • Wat dacht je van een bordje in een parkeergarage, met daarop alleen een QR-code en de tekst: ‘Ga naar Facebook om ons te liken’. Wat is er zo bijzonder aan die garage dat iemand dat met z’n vrienden zou willen delen? En wat krijgt die persoon daarvoor terug?
    • Hetzelfde effect heeft een gesloten Facebook-pagina, die je eerst moet liken om de inhoud te zien. Zo kom je makkelijk aan een x aantal likes, maar wat zijn die nou eigenlijk waard? Voor hetzelfde geld vindt degene die geklikt heeft dat wat tevoorschijn komt zo teleurstellend, dat de like onmiddelijk een dislike wordt, en is juist die negatieve ervaring wat diegene – ook offline – deelt.

      In dit voorbeeld windt Red Bull er geen doekjes om. Het is duidelijk waar het ze om te doen is.

  • Ook een mooie: deze ‘like & win’-actie van de woonboulevard in Wijchen. Wat liket degene die erop klikt nou echt? De woonboulevard of de cadeaubon die je kunt winnen? De tekst op de websitepagina die naar deze actie verwijst, geeft het antwoord: ‘nu is het helemaal aantrekkelijk om Hoomboulevard Wijchen op Facebook te gaan volgen! Like nu onze Facebook pagina en u maakt kans op een waardebon t.w.v. € 25,-. De waardebonnen worden verloot onder elke 25 aanmeldingen. Dus wacht niet langer en bezoek nu www.facebook.com/hoomboulevard.’

Voor de hand ligt dat ook de marketeers achter deze acties op zoek zijn naar dezelfde effectiviteit als de ondervraagden in het onderzoek van Berenschot. Dat ze met minimale inspanning maximale resultaten willen boeken. Dat ze daarom berekenen hoeveel berichten over welk onderwerp op welk tijdstip nodig zijn om mensen een dienst of product te laten kopen, en die vervolgens geautomatiseerd versturen, bijvoorbeeld. Gegevens waarvan je veel kunt leren. Maar als je ze als strikte leidraad neemt, staat je aanpak wel heel ver af van wat social media juist zo krachtig maakt en wat de ondervraagden ook zeggen na te streven: persoonlijke communicatie en authenticiteit.

Hoe dan wel? Dat lees je in deel 2.

Deze post verschijnt ook op het marketing-weblog van AOG School of Management.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s